Van de borstelbaan de sneeuw in gaan

Borstelbaan Rucphen
Indoor
06-12-2015

Al 20 jaar vind je echte sneeuw bij Skidôme Rucphen, maar de geschiedenis van de baan gaat verder dan 20 jaar terug. In 1982 werd al een start gemaakt met een borstelbaan in Rucphen. Conny Dam was er, op een half jaar na, vanaf het begin bij. Irma van Vlimmeren sloot zich eind jaren ’80 aan bij het lerarenteam. Ze zijn met veel veranderingen mee gegaan en op diverse afdelingen binnen Skidôme werkzaam geweest. En werken bij Skidôme, dat doen ze nog steeds! Oftewel: ze hebben de hele Skidôme geschiedenis meegemaakt. Een leuke, gezellige en warme tijd waar ze met veel plezier op terugblikken.

Conny ging in 1982 voor het eerst op wintersportvakantie. Dat vond ze zo leuk dat ze dacht: hier wil ik meer mee doen. Toen ze hoorde dat er een borstelbaan in Rucphen opende, trok ze de stoute (ski)schoenen aan en belde ze op om te vragen of ze nog leraren zochten. Al snel volgde een gesprek en kon Conny aan de slag als lerares op de borstelbaan. Irma maakte in 1985 voor het eerst kennis met de wintersport. Na het volgen van twee cursussen bij de skibaan in Rucphen, ging Irma mee met de wintersportreis van de skibaan. Een lidmaatschap bij Skiclub Rucphen en een paar jaar verder werd Irma gestrikt als skilerares.

ConnyIrma_skidome

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen strak plan
Een strakke planning van cursussen was er in de beginjaren van de borstelbaan nog niet. ‘’Wij zaten met een groepje van vijf leraren te wachten en dan was het kijken wat er kwam. Als het dan aan het regenen was, zeiden we tegen elkaar: nou deze week ben jij aan de beurt om nat te worden, wij gaan wel kaarten! Dan zat je gewoon echt een hele dag te wachten op cursisten, zonder dat je een gulden verdiende.’’ Dat was al wel anders toen Irma op de borstelbaan kwam. ‘’Toen kocht je echt al een cursusblok van 6 of van 12 lessen die ingepland werden.’’

Het liep gesmeerd
Als leraar moest je in de tijd van de borstelbaan niet alleen lesgeven; ook vóór de les werd je al goed aan het werk gezet. Bij goed weer moest de baan ingesmeerd worden met olie. Bij regenachtig weer gebruikte je groene zeep. Om de baan glad te houden, waren er sproeikoppen aanwezig. Skiërs op de baan of niet, deze sproeikoppen gingen gewoon aan. Conny: ‘’Maar het moest, want als de baan te droog was, stond je gewoon vast. Later kwamen de sproeiers onder de baan.’’

Van borstelbaan naar sneeuw
In 1995 werd de borstelbaan omgebouwd tot de eerste indoor skipiste van Nederland met echte sneeuw. ‘’Het was Nicky zijn droom en hij ging het waarmaken. Iedereen verklaarde hem voor gek, maar hij ging het doen’’, vertelt Irma.

‘’Breng je lingeriesetje maar mee’’
Na hun zwangerschap verplaatste Conny en Irma zich naar de afdeling receptie en hebben ze niet echt veel cursussen meer gegeven op de sneeuwbaan. ‘’Toen ging Nicky ook over op de eis dat leraren gecertificeerd moesten zijn. Daardoor hebben wij eigenlijk alleen nog maar de bedrijfsfeestjes en kinderfeestjes gedaan. En als hij dan echt niemand had, werden we gebeld door Nicky met de melding dat we ons ‘lingeriesetje’ mee moesten nemen om toch nog les te geven’’ vertelt Conny. ‘’Maar dan had hij echt niemand’’.

Bizarre (wacht)tijden
Omdat Skidôme destijds de enige sneeuwbaan in Nederland was en ze het moesten doen met de capaciteit van één baan, ontstonden er al snel grote rijen aan de receptie van Skidôme Rucphen. ‘’We hebben echt tijden gehad dat mensen gewoon drie tot vier uur zaten te wachten voordat ze de piste op konden. Dat was echt ongelooflijk. Het was echt bizar dat mensen gewoon vanuit Friesland kwamen gereden en dan gewoon vier uur zaten te wachten voordat ze de piste op gingen en dan weer terug’’, vertelt Irma.

Techniekverschil
Het grootste verschil tussen de borstelbaan en echte sneeuw? Dat zit hem volgens Conny in de techniek. ‘’Op de borstelbaan leer je de techniek een stuk beter dan in de echte sneeuw. Je moest op de borstelbaan echt goed kanten, anders dan schoof je gewoon naar beneden. Als je een fout maakt op de borstelbaan, dan val je gewoon. Dat is in de sneeuw niet. Het is wel een beetje menselijker nu’’. Irma voegt daar aan toe: ‘’In de sneeuw kun je wat makkelijker smokkelen en corrigeren en op de borstelbaan ging dat wat moeizamer. De borstelbaan levert je iets meer schaaf- en brandplekken op.’’

Flashback
Als je van 20 jaar geleden nog iets mag terughalen naar nu, wat zou het dan zijn? ”De marathon!’’ antwoord Conny direct enthousiast. ‘’Dat was 24 uur skiën met verschillende teams. We lagen allemaal in tentjes. Ieder team moest continu bezig zijn met één persoon. Je had een grote tent met van die bedjes erin. Tussendoor kon je wat slaap pakken en dan moest je er midden in de nacht weer uit om te skiën. Je was helemaal kapot, maar het was wel heel gezellig’’, vertelt Conny. ‘’Dat was wel een super leuk event’’, bevestigd Irma, hoewel ze de marathon nu eerder als supporter zou bezoeken. Wat ook nog terug mag komen: de wintersportreizen van de borstelbaan voor gasten.


Gerelateerd Gerelateerde berichten