Skidôme gasten van het eerste uur

Indoor
08-12-2015

Dat de sneeuwpiste van Skidôme al 20 jaar bestaat, vinden we een feestje waard. Maar wat we ook erg bijzonder vinden, is dat we nog wekelijks gasten ontvangen die al komen vanaf het moment dat de borstelbaan er was. René van Balkom (60) en Petra Peeters (51) zijn Skidôme gasten van het eerste uur. Ze waren erbij vanaf het begin, ze gingen trouw mee van borstelbaan naar echte sneeuw en voelen zich al 33 jaar thuis op de baan in Rucphen. René startte zijn Skidôme carrière op de borstelbaan als leraar bij de skiclub van de PTT. Petra sloot zich in die tijd aan als lid bij deze vereniging, welke inmiddels beter bekend staat als Ski4fun.

PTT skiclub

René geeft al skilessen vanaf de eerste dag dat de baan bestaat. Niet alleen bij de skiclub, maar ook als leraar bij Skidôme. Hoe hij ooit bij de baan in Rucphen terecht kwamen? Via zijn werk bij de PTT, waar een club werd opgericht die wekelijks kwam skiën bij de borstelbaan. ‘’Wij waren toen met 3 PTT-ers: Hans Plasman, Fred Bongers en mijn persoon. Toen hebben we die club opgericht. We kregen daar subsidie voor van de PTT. Dat was vanuit de sport- en ontspanningsvereniging. Zo hebben we die club dus opgericht en iedere donderdag op de baan les gegeven. Eerst van 10 tot 11 uur in de avond. Dat hebben we op een gegeven moment terug kunnen draaien naar half 10. Zo zijn wij hier geraakt. ‘’

Voor vrienden en bekenden

Ook Petra maakte als lid van de PTT skiclub kennis met de borstelbaan in Rucphen: ‘’Mijn man had een tuindersbedrijf, dus moet je in de zomer gewoon werken. Dan ga je vanzelf een vakantie in de winter opzoeken. Vandaar dat wij in de sneeuw terecht zijn gekomen. We woonden in Sprundel, dan is het niet zo heel ver om de stap hiernaartoe te maken. We zijn rond ons 17e jaar begonnen op de borstelbaan.’’ Petra was niet werkzaam bij de PTT, maar was één van de aanhangers die toch lid mocht worden. ‘’Je moest in principe bij de PTT werken, maar vrienden en bekenden gingen op een gegeven moment ook mee. Mijn man heeft nog les gegeven bij de PTT en op de baan. Dan rol je er zo tussen. Zo is het altijd gebleven.’’

Ski4fun

De skiclub van de PTT, Teleski PTT, werd op een gegeven moment ontbonden en Ski4fun werd geboren. Met dezelfde leden ging Teleski door onder de naam Ski4fun. Wat zo bijzonder is aan deze leden, is dat ze allemaal totaal verschillend zijn. Petra: ‘’Ik vind dat altijd heel bijzonder. Zoveel verschillende mensen die met hetzelfde doel komen: skiën.’’

Je ziel en zaligheid

Je vraagt je misschien af hoe de club het al zolang volhoud op de banen bij Skidôme. Dat is volgens René en Petra niet zo moeilijk, want bij Ski4fun is het ontzettend gezellig! ‘’Iedereen blijft hangen en dat is gewoon leuk. Dan heb je het erover op een feestje. Zo komen er steeds meer mensen bij. Het is gewoon gezellig, ontspanning en je leert er nog wat!’’, vertelt Petra. René voegt daar aan toe: ‘’Dit is je ziel en zaligheid. Ik doe het gewoon hartstikke graag. Als je het doet om er beter van te worden, dan kun je net zo goed thuis blijven zitten. Dan heb je tenminste de warmte van de kachel nog. Je moet helemaal gek zijn van de sport, anders ga je er niet aan beginnen. Je moet om half 10 ‘s avonds hier zijn en ik ben om 12 uur thuis. Dan heb ik een uurtje les gegeven. Dus je moet wel van de sport houden.‘’ Naast zijn rol als leraar, heeft René ook nog zijn eigen Repatent Snowsports in Hoeven. Een wintersportliefhebber in hart en nieren dus!

Leraren zijn entertainers

Niet alleen René en Petra staan al 33 jaar in Rucphen op de latten; er zijn veel meer leden die al jarenlang bij Ski4fun zijn aangesloten. Dat komt vanwege het vermaak en alles wat ze wekelijks bijleren. René: ‘’Er zijn mensen bij die kunnen gewoon al heel goed skiën, maar die komen nog wel. Als je aan het lesgeven bent, dan staan ze bij jou, dan hangen ze aan m’n lippen. Zodra je zegt: ‘we kunnen nog even wat uit skiën’, dan skiën ze geen meter uit, ze stoppen er gelijk mee. Waarom? Daar vinden ze gewoon niet zoveel aan. Ze kunnen redelijk uit de voeten. Tijdens de les worden ze lekker bezig gehouden. Ik zeg ook altijd maar, als leraren zijn we wat dat betreft entertainers.’’ Petra vult aan: ‘’Ja met z’n allen naar boven gaan, een paar aanwijzingen krijgen, proberen om zo goed mogelijk naar beneden te komen. Je bent zo boven en beneden. Maar als je aanwijzingen krijgt, heb je iets om op te letten en daar doe je het eigenlijk voor.’’

Trots op Skidôme

René en Petra zijn niet alleen trouwe gasten bij Skidôme, ze zijn ook trots op de organisatie. ‘’Het is de laatste 20 jaar vrij constant. Dat mag gezegd worden. Want iets opstarten is niet zo moeilijk, maar iets draaiende houden…’’, zegt René. ‘’En toch elke keer weer vernieuwen, want je moet met de tijd mee. Ik vind het echt heel knap hoor, wat ze bij Skidôme doen. Ze houden het voor iedereen plezierig. Want het is voor groot en klein. Er staan sleetjes, mensen die niet skiën, noem maar op. Dat hebben ze bij Skidôme goed gedaan’’, zegt Petra. Wat ze beide het leukste vinden aan Skidôme? ‘’De echte sneeuw natuurlijk.’’ Op andere banen komen ze niet veel, want Skidôme Rucphen is gewoon lekker dichtbij.

Borstelbaan heimwee

Waarom René de borstelbaan soms nog wel een beetje mist? Vanwege de techniek. ‘’Nu is het heel vergevingsgezind. Als je vroeger viel, dan voelde je het echt als je iets fout deed. Dat is nu minder.’’

Borstelbaan Rucphen

Borstelbaan in Rucphen.