Skimode van toen en nu

foute skipakken
Outdoor
10-12-2015

Wat betreft de uitstraling van de sneeuw is er in de afgelopen 20 jaar bij Skidôme niet veel veranderd. Die is wit en die blijft wit. Dit geldt niet voor de kleding waarin de skiërs de afgelopen jaren de pistes sierden in Rucphen. Hier is zeker wel het één en ander veranderd (en dat is misschien maar goed ook)! Skidôme neemt je mee door 20 jaar skimode…

Rennhose

Conny Dam was vóór 1995 al op de borstelbaan te vinden en maakte toen al helemaal de blits in haar ‘rennhose’. Deze skibroek zat lekker strak en de pijpen waren onderaan wat ruimer, zodat de skischoenen hier gemakkelijk onder pasten. Alleen een ‘rennhose’ was echter niet genoeg; een echte poederbaas droeg deze met een trui of een jas eroverheen.

Baggy skipakken

skipak rucphen skimode

Skipak voor leraren van Skibaan Rucphen

In de jaren ’90, toen de indoor skipiste van Skidôme open ging (1995), waren de skipakken het helemaal! Men ging de piste op met een overall, deze bestond uit één aaneengesloten stuk, te sluiten met een rits en bij de taille een band. Super handig natuurlijk, want het zat lekker, het was lekker warm en er kwam geen sneeuw in. Eén probleempje: als je tussen het skiën door naar het toilet moest, kon je er gerust een kwartiertje voor uittrekken. Dit was natuurlijk niet echt handig en tijdens het après-skiën werd het bovenste gedeelte van het skipak dan ook vaak rondom het middel geknoopt. De kleuren die je toentertijd veel zag, waren neutraal en zacht, maar later waren de skipakken ook te verkrijgen in fellere kleuren. Het verschil tussen een skipak en een ‘rennhose’? Een skipak was een stuk meer ‘baggy’ dan de ‘rennhose’.


Losse broek en jas

De losse broek en jas waren in die tijd niet onbekend, maar werden later pas populair. Ook deze zaten een stuk wijder dan de ‘rennhose’. Het begon met een simpele skibroek en ski-jas en later werd er steeds meer rekening gehouden met wat je als skiër allemaal wilt meenemen op de piste, zoals je skipas (wel zo handig) en je mobiele telefoon. In de ski-jassen van tegenwoordig vind je hier allerlei handige vakjes voor. Ook ademt de kleding een stuk beter dan vroeger en de meeste jassen hebben een rand aan de onderkant en aan de mouwen: de sneeuwvangers. Zo komt er bij een val tenminste geen sneeuw in je jas! Brrr…!

Neon tintjes en printjes

Waar vroeger nog niet zulke felle kleuren te zien waren op de pistes, kan het tegenwoordig niet gek genoeg. Neon kleuren, prints, noem maar op! Ook zijn de broeken niet meer zo wijd, maar wat smaller van pasvorm. Zoals we in de dagelijkse kleding de ‘skinny jeans’ hebben, heeft de skibroek ook een update gehad. Ook zien we naast felle kleuren tegenwoordig meer aardetinten en ‘stoere’ ski outfits. Helmen, handschoenen, beanies en goggles; alles kan tegenwoordig op elkaar afgestemd worden. Wintersporters doen er alles aan om te ‘shinen’ op de pistes!

De overalls zien we tegenwoordig weer langzaam terugkomen bij snowboarders. Niet in de pastelkleuren, maar juist in felle kleuren en met wijde pijpen. Hiermee maken zij hun ‘fashion statement’.

In wat voor outfit ging jij vroeger de piste af? Laat het ons weten!

 

(foto header: fouteskipakken.nl)