Nicky Broos over 20 jaar Skidôme

Skidôme
Indoor
24-12-2015

Hoe gaaf is het als je de allereerste sneeuwpiste van Nederland hebt geopend?! Nicky Broos, algemeen directeur van Skidôme, nam 20 jaar geleden een sprong in het diepe toen hij besloot om echte sneeuw naar het Brabantse Rucphen te halen. Iedereen verklaarde hem voor gek. Maar hij zou Nicky Broos niet zijn als hij zich daar wat van aantrok. Het resultaat is er ook niet minder om, want al 20 jaar lang weet Nicky de skibaan in Rucphen en inmiddels ook in Terneuzen succesvol draaiende te houden. 

De smaak van wintersport had Nicky al op jonge leeftijd te pakken. Hij was slechts 15 jaar toen hij skilessen ging geven bij de skischool van zijn ouders. In 1993 namen Nicky en zijn vrouw Monique de baan van Nicky z’n ouders over.

Een wereld van verschil

Al snel kwam de wens om een tweede baan naast de piste te bouwen. ’’Waarom? Omdat dat de tijd was van de opkomst van het snowboarden, waarbij skiërs en snowboarders niet elkaars beste vrienden waren. Dat was een tijd waarin er nog skigebieden waren met pistes waar snowboarders niet op mochten. Bizar als je er nu aan terugdenkt’’, vertelt Nicky. Wat extra ruimte was dus wel fijn! Daarnaast had Nicky het idee dat vrij oefenen en het geven van lessen niet handig samen ging op één baan.

Eerste Nederlandse sneeuwcentrum

En wat doe je dan als er op een dag een architect je bedrijf bezoekt tijdens de drukste periode van het jaar (kerst) en vraagt of je het ziet zitten om je bedrijf af te breken? Juist, niet gelijk afbreken maar vragen of hij na het seizoen nog eens terug kan komen. Dat gebeurde en zo ontstonden er plannen voor de bouw van een overdekte sneeuwpiste, genaamd Skidôme.  ‘’Ik heb er op Goede Vrijdag 1995 een persbericht uitgedaan, een beroemd Broos persbericht van vijf à zes pagina’s lang, op het typemachine gemaakt. Deze werd verstuurd per post met de mededeling dat wij aan het eind van dat jaar als eerste Nederlands sneeuwcentrum open zouden gaan‘’. En dat bericht bleef niet onopgemerkt. Toen Nicky thuis kwam na een wintersportreis wist hij niet wat hij meemaakte. ‘’Ik had  de hele wereld over me heen. Ik had nog geen geld, geen vergunning en geen idee hoe we het zouden doen‘’.

Het was een feest

Maar Nicky liet zich niet gek maken en de plannen gingen gewoon door. ‘’In augustus 1995 gingen we de baan afbreken met onze vriendengroep. Die hebben weken aan een stuk geholpen’’. Met bakken bier op tafel en borden stamppot werd er van de verbouwing een feestje gemaakt. Maar het echte feest kwam later dat jaar in december’’. Op 16 december mochten de leden van Skiclub Rucphen en de indoor skibaan Heemskerk als eerste gasten de sneeuwpiste uitproberen. Op 17 december 1995 ging Skidôme open voor publiek. De rest is geschiedenis…

Ging het dan allemaal zo vlekkeloos?

Zeker niet! ‘’Drie of vier weken voordat we opengingen, wisselden we nog van sneeuwsysteem. Ik had het geld in drie weken tijd geregeld. Dat is bizar. Het ging allemaal zo snel.’’ Het is vooral het jeugdige enthousiasme, de drive en de passie die er volgens Nicky voor hebben gezorgd dat hij en zijn team van Skidôme een succes hebben gemaakt.

Eindbestemming: Skidôme Rucphen

Dat echte sneeuw in Nederland zeer welkom was, bleek al snel uit de hoeveelheid bussen die allemaal als eindbestemming Skidôme Rucphen hadden. ‘’In het begin hadden we vrij oefenen en lessen nog gescheiden, maar dat was niet te houden. Je moet je voorstellen dat mensen zes uur in het restaurant zitten te wachten om jou 20 gulden te mogen betalen. Zo druk was het! Dat is een hele bizarre gedachte en ik vind dat een grote verantwoordelijkheid’’, aldus Nicky.

Entertainmentfabriek

Gelukkig weten de mensen ook na 20 jaar Skidôme nog steeds te vinden en niet alleen maar omdat er sneeuwpistes aanwezig zijn. Want ook voor een wedstrijdje ijskarten of een partijtje GlowGolf moet je tegenwoordig in Rucphen zijn. ‘’Wij hebben altijd mensen opgeleid. In de loop van de jaren zijn wij wel meer een entertainmentfabriek geworden. Welke we zullen blijven, dat is ook geen probleem. Maar de basis, onze skischool waar het allemaal vandaan komt, zijn we nu weer wel die prioriteit terug aan het geven die het verdient’’.

Skidôme Terneuzen

Iedereen die op zoek is naar echte sneeuw dicht bij huis kan tegenwoordig ook zijn geluk op in Terneuzen. Toen het voormalige Snowbase in het voorjaar van 2012 failliet werd verklaard, zag Nicky een nieuwe uitdaging in Zeeuws-Vlaanderen liggen. Nadat een aantal gesprekken werden gevoerd, kwam in september het akkoord om Skidôme Terneuzen te openen. ‘’We hebben toen een persconferentie gehouden in een hotel in het centrum in Terneuzen. Op 1 oktober zijn we geopend. Toen was ik zelf weg, want ik was op vakantie. Ik heb 3 man aangenomen: Danielle, Lisa en Dennis en toen zijn we gaan draaien. Vanaf de eerste dag draait het prima’’.

Benieuwd hoe de toekomst van Skidôme eruit gaat zien? Dat lees je binnenkort in een interview met Nicky over Skidôme in de toekomst.