De materie van wintersportmateriaal

Wintersportmateriaal
Indoor
04-01-2016

Je hebt ze in verschillende soorten en maten: ski’s en snowboards. Samen met schoenen en goede kleding onmisbare hulpmiddelen om goed uitgerust een sneeuwpiste af te komen. Dat ski’s en boards tegenwoordig veel meer zijn dan uit hout gesneden planken, blijkt wel uit de veranderingen in onder andere de samenstelling van het materiaal, de taillering, het gewicht en schokdemping. Uiteraard ging ook Skidôme de afgelopen 20 jaar met de laatste trends van wintersportmateriaal mee.

Waar ski’s vroeger vooral recht waren met slechts een lichte taillering, vind je tegenwoordig ski’s die meer getailleerd zijn. ‘’Vroeger stonden de ski’s ook een beetje bol (camber). Nu is de ski al een tijdje hol (rocker), dat is om makkelijker te draaien. Dat is overigens niet bij alle ski’s’’, vertelt Chris van Hooijdonk. Over draaien gesproken, daar heeft Chris nog een leuk weetje over: ‘’Je hebt nog een tijdje verhogingsplaten gehad tussen de bindingen om extreem te gaan carven. Dan kon je veel verder op de zijkant gaan, zonder dat de schoen heel snel de grond raakte.”

Ook zijn de ski’s breder geworden, eigenlijk meer om in de diepe sneeuw te skiën en off piste te gaan’’. Steven Daemen van de Skischool legt uit dat de carve ski’s een reactie waren op de populariteit van het snowboarden, waarbij je mooie gesneden bochten kon maken.

Off-piste trend

Door de off-piste trend, zijn ook de freeride ski’s en boards ontstaan. ‘’Tegenwoordig zie je ook veel meer freestyle ski’s. Die hebben we er bij Skidôme ook extra bij gekregen’’, vertelt Chris. ‘’Wat we sinds 3 à 4 jaar ook weer hebben zijn de vroegere Telemark ski’s. Die staan nu ook in de verhuur. Bij deze ski’s zijn de hakken los. Dan kun je gemakkelijker geknield door de bocht gaan’’.

Een stukje korter

Vroeger moest de ski 15 cm langer dan jezelf zijn. Nu kiezen we de ski’s al een tijdje iets korter uit; een ski behoort nu ongeveer tot aan de kin te komen. Zoals dat bij snowboarden ook is, hangt de lengte van je ski vooral af van je niveau en de discipline waarin je gaat skiën of boarden (all-mountain, freestyle, freeride, etc.). ‘’Tegenwoordig zijn er boards voor diverse disciplines en wordt het makkelijker om een geschikt board te vinden voor specifieke doeleinden’’, vertelt Steven.

Boarden met skischoenen

Kun je jezelf voorstellen dat je vroeger nog moest snowboarden met skischoenen? Toch was het zo. Je had speciale camber boards met plaatbindingen voor skischoenen. Tegenwoordig hebben we de meer comfortabele softboots. Deze zijn een tijd erg slap geweest en alleen voor de discipline freestyle. Nu zijn ze stijf en standaard door nieuwe materialen en ontwikkelingen.

Ook de skischoenen waren vroeger nog anders, je had toen instapschoenen. ‘’Achter op de schoen zat een klep die je open kon maken, waardoor je zo in de schoen kon stappen’’ vertelt Chris. Tegenwoordig kennen we de skischoen met ‘schnallen’. Dankzij deze sluitingen kun je de schoen goed afstellen.

oude skischoen

Stampen in de skistal

Al sinds de beginjaren van Skidôme wordt het wintersportmateriaal voor de gasten uitgegeven in de skistal. ‘’Vroeger hadden we nog een kleine skistal. Dat was echt stampen. Er kwamen bussen vol bezoekers. Het materiaal werd door de leraren en skistalmedewerkers afgesteld en opgeruimd. ‘’Tussen de lessen door had je meestal een kwartiertje pauze om het skimateriaal te regelen’’, vertelt Chris.

Van regenpak naar skipak

Niet alleen het materiaal, ook de skikleding is de afgelopen jaren steeds weer veranderd. Chris: ‘’Op de borstelbaan droegen we regenpakken voor buiten. Met de overgang naar sneeuw kregen we skipakken.’’ Steven legt uit dat de skikleding tegenwoordig aan veel meer eisen moet voldoen: ‘’Je gaat kijken naar draagbaarheid, comfort, waterdichtheid, functionaliteit en prestaties aangaande het ademen van de kleding gecombineerd met de looks. Temperatuurregulering is zeer belangrijk. De kleding moet warm zijn, maar je moet niet gaan zweten, want dan krijg je het juist heel koud’’.