De beste skischool van de Benelux

Skischool
Tips
08-01-2016

De beste skischool van de Benelux; dat is hoe de skischool van Skidôme zich mag noemen. Dat is een hele mond vol. Het is dan ook een titel waar Skidôme zeer trots op is. Al ruim 33 jaar doen de mensen van de skischool hun best om het wintersportgevoel te creëren, over te brengen en voort te zetten. Inmiddels al 20 jaar in echte sneeuw.

1982: borstelbaan roots

De roots van de skischool liggen al op de borstelbaan van Rucphen. Op 5 december 1982 werden hier de eerste lessen gegeven. Een select groepje leraren stoomden de cursisten klaar voor hun wintersportvakantie. De borstelbaan werd destijds gerund Kees en Jozien Broos. Tegenwoordig staat de skischool onder leiding van hun zoon Nicky Broos. ‘’Onze Nicky is vanaf het begin af aan bij de skischool betrokken geweest. Vanaf 1983 heeft hij les gegeven. Toen was hij 15 jaar. Hij moest eigenlijk nog naar school, maar dat zijn we toen gewoon vergeten. Hij werkte altijd thuis’’, vertelt Kees lachend.

Dat was maar goed ook, want Kees had zelf minder feeling met het lesgeven: ‘’Met z’n 17 jaar leidde Nicky al de skischool, want ik had van het skiën voor de rest geen kaas gegeten. We gingen wel wintersporten, maar voor de rest wist ik er niks van. Ik heb altijd de horeca gedaan’’.

1995: echte sneeuw

Het was dan ook niet meer dan logisch dat Nicky de baan in 1993 overnam van zijn ouders. In 1995 werd de borstelbaan omgebouwd tot Skidôme, de eerste sneeuwpiste van Nederland. Een enorme verandering, ook voor de skischool. Want cursisten kwamen in grote getale richting Skidôme Rucphen gereden. Dat betekende dat ook de groep leraren in de loop van de jaren steeds verder werd uitgebreid. Daar kwam in 2012 ook nog een skischool in Terneuzen bij, onder leiding van Ronny Geerinck.

Leraren met kwaliteit

Samen met Ronny, skischoolleider in Terneuzen, Marc Jacobs, hoofd van de skischool Rucphen en Steven Daemen, hoofd van de snowboardschool Rucphen, bewaakt  skischoolleider Nicky Broos continu de kwaliteit van zijn lerarenteam. Marc legt uit: ‘’Gasten verwachten steeds meer van de leraar. Daarom voeren we regelmatig controles uit tijdens de lessen en bieden we trainingen aan om de kwaliteit van de leraren te bewaken. Een leraar moet gediplomeerd zijn, trainingen en bijscholing volgen. Bovendien moeten ze een passie hebben voor wintersport, maar nog meer voor lesgeven’’. Het resultaat is dat binnen de groep leraren alleen de allerbesten overblijven.

Ronny vult aan: ‘’Uiteraard hebben we allang de stap gezet, naar een uitsluitend gediplomeerd lerarenteam bij de skischolen van Skidôme. Maar ook steeds meer van onze leraren zijn Oostenrijks gediplomeerd. In Oostenrijk wordt de gastvriendelijkheid, hartelijke begroeting met de glimlach en het ‘thuisgevoel’ in de sneeuw met de paplepel in gegoten. We hebben dus een top team van leraren die onze gasten graag willen laten genieten van ons thuis’’.

Lerarenreis

Naast trainingen gegeven door trainers van Snow College en NOESLV of door de eigen skischoolleiding, gaan de leraren ook twee keer per jaar met elkaar op wintersportreis om te trainen en om het enthousiasme en de passie voor de sport en het lesgeven te behouden. Bovendien wordt er tijdens zo’n reis ook gewerkt aan teambuilding met andere collegae, want de onderlinge band die de medewerkers bij Skidôme met elkaar hebben is er een die je nergens anders vindt. ‘’De sfeer die in ons team hangt is heel speciaal, dat maak je nergens anders mee. Het is een hele vriendelijke en toegankelijke sfeer. Hier denkt niemand van zichzelf dat ze de besten zijn, iedereen staat open om te leren.  Als leraren goed met elkaar om kunnen gaan is dat ook positief voor je skischool’’.

Naar de eindstreep

En het zijn niet alleen de leraren die goed samenwerken. ‘’Er zit een heel team achter de leraren, zoals receptie,  servicemedewerkers, administratie, dagverantwoordelijken, pistedienst, technische dienst, marketing en nog veel meer.  Iedereen heeft met het proces van de cursussen te maken. Samen zorgen de teams ervoor dat de cursist op een goede manier bij de leraar uitkomt. Uiteindelijk is de leraar degene die de cursist naar de eindstreep brengt. Hij mag het leukste werk doen, de cursist iets bijleren’’, vertelt Marc.

Skischool voor iedereen

Dat de skischool er niet alleen is om mensen de basis en eerste bochten aan te leren, blijkt uit het ruime cursus- en trainingsaanbod. ‘’We proberen mensen steeds meer duidelijk te maken hoe belangrijk het is om voor je wintersportvakantie op les te gaan, zodat je meer kunt genieten van de vakantie. Je hebt dan al een basis en bovendien raak je nooit uitgeleerd. Wij leraren blijven ook trainen. Je kunt van de sport natuurlijk ook je hobby maken. De skischool is er juist om verder te leren om ervoor te zorgen dat je als wintersporter steeds meer plezier zult beleven aan het skiën of snowboarden’’, legt Marc uit. Ook Ronny ziet de trend dat steeds meer mensen van de wintersport een wekelijkse hobby maken: ‘’Wees nu eerlijk , wintersport is toch de mooiste sport ter wereld?’’

Wat het allerleukste is aan leraar zijn?

‘’Dat mensen hier aankomen en met een smile de piste af gaan en het gevoel hebben dat ze iets geleerd hebben, beter zijn geworden en veel lol hebben gehad’’, vertelt Marc.

Wat Marc ook erg leuk vindt zijn de filmpjes die hij ontvangt van cursisten tijdens hun wintersport. ‘’Ik kreeg bijvoorbeeld een video van een man die ging heli-skiën. Ik had hem bij Skidôme wat tips en tricks gegeven die hij kon gebruiken om steviger op zijn ski’s te staan en beter off-piste te skiën. Tijdens zijn vakantie stuurde hij een video van zichzelf met een bedankje erin. Dat geeft je voldoening. Of een video van opa en oma die een top vakantie hebben gehad doordat ik hun kleinkinderen had leren skiën. Dat is super vet’’.