Wintersporttaal #1: jij kan dit ook!

wintersporttaal
Outdoor
10-02-2016

Binnenkort ga jij (weer) op wintersport vakantie en dan is het natuurlijk wel fijn als je die veelgebruikte wintersporttaal begrijpt! Woorden als après-ski, tuben, papsneeuw en carven worden regelmatig gebruikt. In dit eerste deel van wintersporttaal lees je wat ze betekenen.

image-2016-02-01* Tuben: bij het tuben wordt er gebruik gemaakt van een rubberen band. In verschillende wintersportgebieden kun je hiermee op verschillende parcours naar beneden glijden. Dit is vooral heel erg populair onder kinderen, maar ook voor volwassen is het een erg leuke activiteit.

* Rutschen vs. Carven: deze twee termen worden vaak door wat meer ervaren wintersporters gebruikt en worcarven2den nog wel eens door elkaar gehaald. Maar wat betekenen ze nu eigenlijk en wat is het verschil? We leggen het je uit. Bij het rutschen duw je als het ware de achterkant van je ski weg. Dit laat dan een ook een spoor achter in de sneeuw, dit is een breed spoor. Door te rutschen ben je beter in balans en heb je daarnaast ook de snelheid onder controle. Bij een gecarvede bocht is dit een dunne streep, doordat je als het ware door de bocht heen snijdt. Carven kan eigenlijk niet rustig, je gaat er ‘vol in’ en daar is een hoop lef voor nodig!

* Pap: hiermee bedoelen we eigenlijk vooral papsneeuw, dit is erg zachte en natte sneeuw. Dit soort sneeuw kun je meestal aan het einde van de dag verwachten. Omdat het dan wat warmer is dan aan het begin van de dag en al veel mensen eroverheen zijn geskied of gesnowboard, wordt de kwaliteit slechter. Zie deze sneeuw juist als een uitdaging, hier moet je je namelijk pas echt intensief inspannen..!

* Bonk: deze is eigenlijk heel erg simpel. Dit wordt gebruikt als je een botsing hebt met een vast object, terwijl je aan het skiën of snowboarden bent.. pijnlijk!

image-2016-02-01* Après-ski: dit woord is niet alleen de afsluiter van dit rijtje, maar vaak ook van jouw dag skiën of snowboarden. Het woord zegt het eigenlijk zelf al.. na het skiën zoek je een gezellige skihut op om daar een paar, of eigenlijk heel erg veel, alcoholische drankjes te drinken. De meest typische drankjes zijn toch wel Glühwein, Jägerthee en natuurlijk de halve liters bier.

 

Met deze woorden hebben wij je alvast op weg geholpen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer van deze woorden. In het tweede deel worden woorden als goofy vs. regular en goggle uitgelegd. Er valt dus nog een hoop van deze wintersporttaal te leren!